perjantai 8. helmikuuta 2013

Perusta kunnossa

... mutta katto vuotaa.

Eli tänään lusmuilin töistä ja menin tekemään kuntotestin pyöräergometrillä. Kuntotestissähän poljetaan "kuntopyörällä" siihen asti kun ei enää kykene ja koko ajan seurataan sykettä. Testiä seurasi ammattilaisneitonen, joka lopuksi luki madonluvut.

Peruskestävyys on ilmeisesti kunnossa. Siittä saanee kiittää pitkiä lomamatkoja ja rauhallisia lenkkejä joita on tullut tehtyä jo useampi vuosi. Vauhti- ja maksimikestävyydessä alkoikin syke sitten pomppimaan ilmeisesti siihen tyyliin että välillä sykkeet meni nollaan asti.

Jaksan siis ajaa auringon laskuun, auringon noususta. Kovin kauaksi en kerkiä, mutta ei mulla mikään kiirre olekkaan.

Vakavasti ottaen. Tulos ei ollut yllätys. Tiesin että kovemmat rypistykset (jopa Oulujoen pohjoispuolen tien mäet) aiheuttavat ongelmia etenemisessä. Mutta kun nyt on näyttöä ongelmasta, muunnellaampa joustavaa harjoitusohjelmaa. Näin talvikaudella ei oikein innosta kovat pyörälenkit ulkona, niin koitetaan käydä useammin spinningissä. Lihaskuntohan on jo paranemaan päin, muttei sitä tietenkään ei saa unohtaa. Eli rauhallisten lenkkien (tiistain hitaat ja 08-lenkki) päälle kotosalla punttien kanssa heilumista. Viikolla koitan käydä pari kertaa rykimässä spinningissä ja kerran tekemässä lihaskuntoa. Aikomuksia, saapa nähä miten onnistuu tällä kropalla kun ei lepoakkaan sais unohtaa.

Tuloksista innostuneena päätin lusmuilla lopunki päivän ja lähin ajaan omaa Alakylän tempoa. 30min myöhemmin Alakylässä totesin antaa olla. Kesäisin matka (21km) ajetaan alta 40minuutin eestakas niin eihä sitä nyt nastarenkailla mihinkään pääse (totuus: tällä kunnolla minnekkään pääse).

Kun kerta Alakylässä kerrankin olin talviaikaan napsin muutaman kuvankin. Ja paluumatkalla mentiikin retkeilymeinigillä. Pitää näköjään keksiä parempi paikka GPS:lle kun rintataskussa ollessa tekee ihme mutkia.








Yksi pien asia täs laitto mietityttään. Mullon Polar RS800cx sykemittari, jolla voi mitata kuntotasoa kotioloissa (sängyssä makoillen, mun mieleinen tapa vrt. hikoilu ergometrillä) ja saatu tulos vastaa jotakuinkin VO2max-arvoa, joka on ns. kunnon indikaattori. Nettikeskustelujen perusteella tarkkuus on ollut 1-2 yksikköä. Mulla oli aamuisen mittauksen ja testin tuloksien välissä 17 yksikköä. Onko sitä taas ostettu paskaa, vaikka tuo polarin hankinta kirpasi?

Tuloksiin olisi viellä jopa voinnut helposti vaikuttaa kemiallisten aineiden avulla. Ei niillä tietty norjalaisten astmaatikkojen arvoihin päästä, mutta jotakin vaikutusta olisi ollut. Lekuri on aikoinaan määrännyt nenäsuihketta tämän sortin tapahtumia varten. Kestoreseptillä saatava aine ei ole dopinki-listalla, eri käynnillä saa kyllä kunnon aineitakin kesäisin. Kysy niitä määrätessään ettenhän ole kilpaurheilija?! Hö, minäkö muka?

Ja jos olis pohjalle heittänyt Burana800:n (reseptillä selän takia) niin olisi voinnut aristavasta polvikivusta huolimatta pystynyt vääntään seuraavalle vastukselle.

4 kommenttia:

  1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  2. Terve. Missä kävit tekemässä tuon kuntotestin? Itteeki kiinnostaisi moinen. Itehä olen pyöräilyamatööri eikä minulta mitään neuvoja kannata ottaa, varsinkaan treenivinkkejä, mutta Touria varten aloitin treenaamaan Tour-lehden mukana tulleen treeniohjelman avulla. Siinä oli hyvin kattavasti selitetty kuinka kehittää esim. kestävyyttä nousuissa.

    Minun ongelma onkin palautuminen. Nytkin vielä sunnuntain liian kovasta pyöräilystä keuhkotorvi kipeänä.

    VastaaPoista
  3. Amatöörihän minäkin, mitä nyt poljeskelen ajan kuluksi.
    Virpiniemen urheiluopistolla kävin tekemässä testin.

    Saako tota Tour-lehteä mistä? kaikki vinkit mäkinousuihin kiinnostaa sattuneista syistä.

    Noitten keuhko-ongelmien takia en itsekkään viittis maksimia ulkona nyt vetää.

    VastaaPoista
  4. Harjoitteluliite tuli 2/2013 lehden mukana. Ehkä kirjastosta löytyy tai sitten R-kioskin lehtipisteestä.

    VastaaPoista