tiistai 29. tammikuuta 2013

Yhteislenkit Oulussa

Pyöräilykaupunki Oulussa on toinenkin viikottainen ryhmäajo, johon pyrin mahdollisuuksien mukaan osallistumaan, nimittäin tiistain hitaat. Hitaita alettiin virittelemään LEL-ryhmään kuuluvan Korhosen aloitteesta loppukesästä 2011. Tuolloin ajettiin kyllä viellä torstaisin. Ensimmäisenä syksynä taisi parhaillaan olla kymmenkunta pyöräilijää tanhuamassa hittaita. Hitaat taukosivat talveksi ja jatkuivat keväällä fillari-foorumin keskustelujen kautta tiistaisin. Torstaisin on paikallisten kilpakuskien vauhdikkaamat ajot torstaisin. Päivän muutoksella saadaan useampia ryhmäajoja viikolle, joihin kaikki voivat halutessaan osallistua.

Tiistain hitailla ajetaan nimen mukaisesti leppoisaa vauhtia n.2h. Lähtö on tiistaisin klo 1800 Linnanmaan Prisman pohjoispäädystä.

Kesällä ajetaan maantiepyörillä kahta vakioreittiä. Alkukesästä matkavauhti on n.25kmh ja loppukesään kohden vauhti alkoi riistäytyä käsistä. Sitä se kuntoilu teettää, kunto kasvaa ja matkavauhti kasvaa. Mutta koskaan ei ajeta niin että joku tippuisi. Kesällä oli muistaaksen parhaillaan yli 20 osallistujaa, syssymmällä ja nyt talvisin parhaillaan 5-6. Kovimmilla pakkasilla en itse ole mennyt enkä aina huonojen tekosyitten takia muutenkaan.

Alussakun jo mainitsin 3. lenkin niin listataan kaikki mitä tiedän olleen kesällä 2012
- kesäisin torstai klo 18 Alakyläntie-Raitotien ympyrä. Vauhdikas, kilpailunomainen lenkki. Tiputuksia tapahtuu (kerran satuin osallistumaan ja tipuin kyydistä Alakylässä (mainitsin asiasta muille risteyksessä))
- Lekatien lenkki. Sunnuntaisin klo 10 Pyörä-Suvalan pihasta. Talvisin ilmeisesti kelivaraus(?). (Kerran osallistuin, leppoisa ajo, merkittävin osin pyöräteillä). Kesäisin ilmeisesti suosittukkin lenkki.
- 08-lenkki. Sunnuntaisin klo 800 Haapalehdon shelliltä. Ei ajeta isän- eikä äitienpäivänä. Muulloin (periaatteessa, poikkeuksia on ollut (tervaajot)) ajetaan. Ei kelivarauksia. Ovat hurjat ajaneet -30°C pakkasissa (oma raja menee -15°C:ssä, kermaperse kun olen). Kesäisin maantiellä (n.30kmh), syksyisin mehtäteillä, talvisin toivonmukaan auratuilla kevyenliikenteen väylillä ja syrjäteillä 4-5h:n lenkki. Varmaankin varmin yhteislenkki Oulun seudulla. Kahviraha mukaan.
- fillarifoorumin keskusteluiden perusteella myös Limingasta ja Haukiputaalta lähtee avoimia yhteislenkkejä, mutten tiiä niistä sen ihmeemmin.
- Samaisen foorumin mukaan yhteismaastolenkkejä on ollut maanantaisin klo1800 Höyhtyän grilliltä ja Linnanmaan Liikuntahallilta keskiviikkoisin klo 18 ja lauantaisin, tarkemmin en tiedä. Kerran keskiviikkona olin mukana. Mukava raskas lenkki tälläiselle maantien valkoisen viivan hinkkaajalle.

Eli ei tämä pyöräily ole välttämättä yksinäistä puuhaa. Ja kun kesäisin lenkille lähtee, niin harvinaisempaa on se, ettei ketään edes vastaan tulisi maantiellä.

Tänään kuitenkin ajettiin leppoisa 2h Oulun pyöräteitä lähtiessä 5 miehen voimin. Ja kun homma on niin hauskaa, välillä meitä oli 6.
Ei ollut Arina aurannut lähtöpaikkaa
Linkin taikainen reitti ajettiin leppoisasti rupatellen. Paremmin se aika kuluu porukassa ajellen kuin yksin pyöräteitä hinkatessa.